Från Mönsterkort till Kretskort


Ett krertskort består av ett mönsterkort (se
Från schema till mönsterkort) med monterade komponenter. Komponetlista fås automatiskt från schemaverktyget men även med listan följer därefter ett mödosamt inköpsarbete (kort kan ha över 100 olika komponenttyper).

När komponenter och mönsterkort finns hemma kan kortet monteras. Innan mönsterkortet går in i monteringsmaskinen "skrinnas" lödpasta på kortet lödbara delar. Med detta menas att man med hjälp av en pastaplåt (plåt med hål där lödpastan ska ligga på kortet) lägger lödpasta på kortets lödbara ställen. Pastaplåten tillverkas med hjälp av en fil som generades av CAD verktyget.

Montereringen görs sedan i en "pick and place" maskin (se figur nedan). Maskinnen plockar det lösa komponenterna och placerar dem på kortet. Maskinen har kamror som "tittar" på både komponenten och kortet och kan med denna information styra maskinen så att komponenten hamnar på rätt ställe (funktion som vårt företag och jag har jobbat med).

När alla komponenter är placerade (hålls fast av den kletiga lödpastan), värms kortet upp och gör över ett tennbad.När kortet har svalat eftermonteras hålmonterade komponenter (som man bör undvika) för hand. Kort med FPGA:er (nästan alla kort jag gör) måste sedan konfigureras för att kortet ska kunna göra något vettigt, se "Från VHDL till färdig krets".

 

Denna sida uppdaterades: 2005-05-29. Kommentarer/frågor om denna hemsida.